De internationale werkgroepen van GroenLinks organiseren op 30 oktober een expertmeeting over militaire en humanitaire interventies. Vragen die tijdens de partijbrede discussie over dit onderwerp vaak terugkeerden, worden voorgelegd aan een panel van experts op het gebied van conflict, militaire en humanitaire interventie.

Dit najaar vindt binnen GroenLinks een partijbrede discussie plaats over militaire interventies. In samenwerking met De Helling, wetenschappelijk bureau van GroenLinks, organiseert het Partijbestuur een reeks provinciale bijeenkomsten, waarin leden geraadpleegd worden over hun standpunt ten aanzien van militaire en humanitaire interventies. Uitgangspunt voor deze discussie is de startnotitie 'De internationale betrokkenheid van GroenLinks: vragen bij militaire interventies'. De uitkomst van dit project wordt gepresenteerd tijdens het eerstvolgende partijcongres.

De internationale werkgroepen van GroenLinks dragen graag bij aan de inhoudelijke verdieping van deze discussie. Bij het innemen van een standpunt over complexe vraagstukken komen vaak veel vragen op. Bijvoorbeeld over de wettelijke mogelijkheden en bepalingen, over mandaten, de haalbaarheid van verschillende alternatieven, de mogelijke consequenties van ingrijpen of het achterwege laten daarvan, en de praktische realiteit.

Daarom willen wij de onderliggende vragen die tijdens de provinciale bijeenkomsten aan de orde komen, naar boven halen en bundelen. Tijdens de expertmeeting op 30 oktober leggen wij die vragen voor aan een panel van experts. Daarmee willen wij de toegang van partijleden tot expertise bevorderen, zodat zij een geïnformeerd standpunt kunnen innemen ten aanzien van militaire en humanitaire interventies.

Panel van experts

Militaire en humanitaire interventie raakt aan een aantal begrippen die in het Nederlandse buitenlandbeleid regelmatig de revue passeren. Denk bijvoorbeeld aan: conflict, ‘responsibility to protect’, de Nederlandse 3D-benadering van ‘defense, diplomacy and development’. Wij hebben vier experts bereid gevonden daarover tijdens de expertmeeting vanuit verschillende perspectieven met ons van gedachten te wisselen.

  • Humanitair (recht) perspectief
    Prof. dr. ir. Georg Frerks - hoogleraar Conflictpreventie en conflictmanagement, UU Centre for Conflict Studies
    Human Security: relatie tussen civiele en militaire samenwerking
     
  • Politiek perspectief
    Drs. Pepijn Gerrits - hoofd programmateam, NIMD
    Post conflict politieke wederopbouw
     
  • (Europees) perspectief diplomatie en onderhandelen
    Wilbur Perlot MSc - adjunct-directeur Clingendael Academy, Clingendael | Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen
    (Europa) Diplomatie en Buitenlandse Zaken - Onderhandelingen
     
  • Militair/defensie perspectief
    Kolonel b.d. Peter Wijninga - strategisch analist, The Hague Centre for Strategic Studies
    Realiteit van missies & militaire verhoudingen

Elk van de experts zal vanuit zijn deskundigheid kort reflecteren op de startnotitie. Aansluitend leggen wij hen vragen voor die tijdens de provinciale bijeenkomsten regelmatig terugkeerden. Daarbij zal ook aandacht zijn voor relevante ontwikkelingen en de politieke handelingsruimte. We gaan in op de rol die GroenLinks kan spelen, bijvoorbeeld in het kader van wet- en regelgeving.

De gespreksleiding is in handen van GroenLinks-senator Tineke Strik.

Praktische informatie

De expertmeeting vindt plaats op 30 oktober a.s. van 20.00 tot 22.00 uur op het Landelijk Bureau van GroenLinks, Oudegracht 312 te Utrecht. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Deelname is gratis, maar geef je wel vooraf op, zodat de organisatoren weten waar ze op kunnen rekenen. Je kunt je aanmelden via deze link. Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef je snel op!

Achtergrondinformatie

  • In september publiceerde Bureau de Helling het boekje Burgers beschermen. GroenLinks van Koude Oorlog naar militaire interventie van Gerrit Pas. Deze publicatie van de hand van Gerrit Pas schetst de ontwikkeling van het vredes- en veiligheidsbeleid van GroenLinks in de periode 1989–2012, aan de hand van partijdiscussies en verkiezingsprogramma's. 
     
  • Christ Klep: De bereidheid om te doden en te sterven
    Militair historicus Christ Klep was één van de sprekers op het symposium rondom de publicatie 'Burgers beschermen. GroenLinks van Koude Oorlog tot humanitaire interventie'. Hieronder zijn reactie op de publicatie. Hij vindt dat GroenLinks concreet moet worden over het soort krijgsmacht dat zij voorstaat en over de vraag hoe militair geweld kan worden ingezet om burgers te beschermen. Daartoe hoort ook het accepteren van het geweld zelf: het doden en het sterven.
     
  • Johanna Schneegaß: Het debat over vrede en veiligheid bij de Grünen
    Lezing van de Duitse onderzoeker Johanna Schneegaß van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster tijdens het symposium rondom de publicatie 'Burgers beschermen. GroenLinks van Koude Oorlog tot humanitaire interventie'