Eens in de vijf jaar komen groene partijen uit meer dan 100 landen bijeen voor een congres van de ‘Global Greens’. Tijdens het congres wisselen partijen best practices uit en geven de ervaren partijen de kleine opkomende partijen een steuntje in de rug. De groene politieke familie groeit gestaag en zet zich gezamenlijk in voor een groene 21ste eeuw! Dit betekent het hervormen van het huidige dominante economische model, aanpakken van klimaatverandering, beëindigen van honger, promoten van democratie, werken aan vrede en beschermen van biodiversiteit etc.
Op 30 maart – 02 april vond het Global Greens congres plaats in Liverpool en als voorzitter van de werkgroep Internationale Samenwerking had ik de eer om deel uit te maken van de GroenLinks delegatie. Tegelijkertijd was op dezelfde locatie ook het congres van de European Green party en van de Greenparty of England & Wales in volle gang.
Het congres trapte af met inspirerende speeches en de Zweedse minister Isabello Lövin bracht de zaal in vervoering met een warm pleidooi voor regeringsdeelname van groene partijen. Veel landen hadden de openingsceremonie aangegrepen om zich voor de zaal te presenteren in mooie traditionele kleren. Er werd luid geapplaudisseerd voor Suzanne Kröger die namens GroenLinks het podium betrad.
Ik werd regelmatig enthousiast benaderd over het Nederlandse succes bij de afgelopen verkiezingen en voor een sessie over GroenLinks campagne waren er zoveel geïnteresseerden dat sommigen op de trap moesten zitten. Er was veel aanbod aan lezingen en workshops over thema’s als politiek activisme in een tijdperk van sociale media, klimaatverandering, eerlijke handel, landbouwbeleid, communicatie: ‘framing the economy’, en basisinkomen. De livestream van de plenaire sessies is terug te kijken via Facebook en van de andere bijeenkomsten zijn verslagen gemaakt.
Als delegatielid van GroenLinks mocht ik ook stemmen over de resoluties van de Global Greens. Van te voren waren er 13 resoluties ingediend, variërend van een resolutie over de toekomst van de Global Greens tot oceanen, LGBT+ rechten en participatieve democratie. Tijdens het congres kwamen hier nog 8 nood resoluties bij, bijvoorbeeld over Venezuela, waar het hooggerechtshof die dag het parlement haar rechten had afgenomen. Dankzij de culturele verschillen waren de sessies erg levendig en uiteindelijk werden alle resoluties (inclusief amendementen) aangenomen.
Ter afsluiting van het congres werd de Liverpool verklaring gepubliceerd. Het waren inspirerende, leerzame en intensieve dagen, die ik niet snel zal vergeten!
Margit, voorzitter van de werkgroep Internationale Samenwerking